Het aandeel IBM presteerde niet bijster sterk afgelopen jaar. Maar grootaandeelhouder Warren Buffett is daar juist blij mee. Hendrik Oude Nijhuis legt uit waarom.

Zoals u weet hebben de meeste aandelenmarkten een uitstekend jaar achter de rug. Vooral Amerikaanse beurzen lieten stevige stijgingen zien. Zo steeg de Dow Jones met meer dan 25 procent, het beste jaarrendement sinds de jaren 1990. Eén aandeel uit de Dow Jones-index steeg echter niet.

Dat ene aandeel dat juist in waarde daalde, is IBM. Een belegging in IT-adviseur IBM werd – met dividend is hier al rekening gehouden – het afgelopen jaar zo’n 1,5 procent minder waard.

Warren Buffett: tuk op IBM

Toeval of niet, juist voorafgaand aan 2013 had  superbelegger Warren Buffett een enorm pakket IBM-aandelen gekocht. Tussen het eerste kwartaal van 2011 en het eerste kwartaal van 2013 kocht Buffett voor ruim 10 miljard dollar aan aandelen IBM. Gemiddeld betaalde hij US 173 dollar per aandeel.

De huidige koers van IBM (circa 184 dollar) bedraagt ietwat meer dan wat Buffett gemiddeld betaalde. Maar weet u ook dat de winst per aandeel bij IBM sindsdien eveneens gestegen is. En omdat die winst per aandeel sneller steeg dan de koers betaalt u in termen van koers/winst-verhouding momenteel een lagere waardering voor IBM dan Buffett eerder deed.

Blij met koersdaling

Wie veronderstelt dat Buffett zit te balen van de koersdaling bij IBM, juist nadat hij zo’n enorm aandelenpakket kocht, heeft het waarschijnlijk mis. Sterker nog, Buffett gaf eerder al eens aan te hopen dat een koersstijging bij IBM voorlopig nog uitblijft.

In zijn aandeelhoudersbrief van 2011 stelde Buffett dat het totale aantal aandelen IBM op dat moment 1,16 miljard bedroeg. Berkshire Hathaway bezat daarvan 63,9 miljoen, oftewel 5,5 procent (sindsdien heeft Buffett zijn positie nog wat vergroot). En waarschijnlijk geldt dat IBM de komende vijf jaar zo'n 50 miljard dollar zal spenderen aan het inkopen van eigen aandelen, zo meende Buffett.

Buffett in zijn aandeelhoudersbrief: "Dan nu de quizvraag van vandaag: Wat zou voor ons, als lange termijn-aandeelhouder van IBM, het gunstigste zijn: een stagnerende of een stijgende beurskoers? Ik geef het antwoord gelijk: een stagnerende beurskoers..."

Lesje rekenen: koerswinst of dividend

Wanneer de gemiddelde koers van IBM de komende vijf jaar 200 dollar zou bedragen dan kunnen er voor 50 miljard dollar precies 250 miljoen aandelen worden ingekocht. Het aantal uitstaande aandelen zou dan nog 910 miljoen bedragen. En Buffett's belang zou hierdoor - zonder dat hij zelf nog een cent meer in IBM investeert - zijn gegroeid tot 7 procent.

Zou de gemiddelde koers van IBM de komende vijf jaar echter gemiddeld 300 dollar bedragen dan zouden slechts 167 miljoen eigen aandelen ingekocht kunnen worden. In dat geval zou het aantal uitstaande aandelen over vijf jaar 990 miljoen bedragen en Buffett's belang uitkomen op 6,5 procent (ofwel 0,5 procent minder vergeleken met het scenario van een stagnerende beurskoers).

Ga er nu eens vanuit, zo rekende Buffett voor, dat IBM over vijf jaar een jaarwinst behaalt van 20 miljard dollar. Buffett's aandeel in de winst - en dus ook zijn aandeel in te verdelen dividenduitkeringen - zou dan 100 miljoen dollar (0,5 procent van 20 miljard dollar) groter zijn in het scenario van een stagnerende beurskoers, vergeleken met het scenario van een gestegen koers.

Geen wonder dan ook dat Buffett een koersstijging bij IBM voorlopig het liefst ziet uitblijven.

Hendrik Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieën van ‘s werelds beste beleggers en is tevens oprichter van warrenbuffett.nl over de beleggingsstrategie van Warren Buffett. Deze column is niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen. De auteur heeft voor eigen rekening aandelen IBM in bezit.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl